srijeda, 20. lipnja 2018.

SVETA GERA, 17.6.2018.

Ovaj izlet bio je u potpunosti neplaniran, i kao takav donio nam je mnoga iznenađenja, i to ne samo pozitivna. Krenuli smo na vožnju bez nekih velikih planova, znate ono, kad jednostavno krenete pa kud vas put odnese. Nas je odnio na Svetu Geru, tamo još nikad nismo bili pa zašto ne. Ne moram ni naglašavati da smo uživali u zavojitoj cesti koja vodi do Svete Gere. Usput smo stali kod izvora, koji po ovakvom vrućem vremenu pruža potrebno osvježenje.

sveta gera

Nastavljamo dalje i nekoliko kilometara prije vrha - makadam. Sve to ne bi bio nikakav problem da je cesta u malo boljem stanju. Naime, s ovakvim motorom i suvozačem malo je teško manevrirati po mekanom makadamu koji vodi uzbrdo. Na mjestima cesta je dosta isprana a posebno treba paziti zbog udubina nastalih od vode. Usprkos svemu uspjeli smo doći gore bez problema.
Inače, Sveta Gera najviši je vrh Žumberka i sjeverozapadne Hrvatske. U zadnje vrijeme često se spominje u kontekstu granice sa Slovenijom, budući da sama granica prolazi hrptom. S hrvatske strane tu je grkokatolička kapela Sv. Ilije, u kojoj je danas planinarsko sklonište. Međutim, ono što vam najviše privuče pažnju je telekomunikacijski toranj sa slovenske strane, koji se uzdiže nad Svetu Geru i vidljiv je i s udaljenih mjesta. Naravno, ne treba posebno naglašavati kako se sa Svete Gere pruža predivan pogled na okolicu.

sveta gera

sveta gera

sveta gera

sveta gera

Nakon kratke šetnje i susreta s planinarom i biciklistom, krećemo prema dnu. Tu počinju problemi. Kao što je rečeno, cesta nije u najboljem stanju, a mi smo dvoje na teškom motoru. Polako ali sigurno silazimo i nekako se borimo sve dok nije otkazala zadnja kočnica. Zbog korištenja se pregrijala i propala. Stajemo, zaključujemo da je s uljem sve u redu, a kočnica ubrzo opet počinje funkcionirati. Ipak, daljnje spuštanje bilo je opreznije i sporije. Ubrzo i bez problema dolazimo do asfalta i nastavljamo vožnju prema Karlovcu, sa savršeno funkcionirajućom kočnicom 😊
Ovakvi neplanirani izleti često ispadnu najzanimljiviji, s iznenađenjima koja čekaju na svakom kilometru. Nakon servisa slijedi novi, nadamo se još zanimljiviji 😊
Vidimo se na cesti!

Nema komentara:

Objavi komentar